Explorăm și împărtășim diferite practici pentru a contribui la construirea unor comunități mai reziliente. Testăm noi abordări, facem greșeli și ne adaptăm pentru a vedea ce funcționează în contextul regiunii noastre. Ne străduim să oferim celorlalți o oportunitate de a învăța despre ei înșiși și despre mediu, dar și să le oferim instrumentele necesare pentru a-i ajuta să își transforme stilul de viață, devenind mai conștienți faţă de ecosistem.
Domeniile noastre de interes
Dezvoltarea și integrarea comunității
Dezvoltarea unei comunități este una dintre cele mai provocatoare misiuni, dar una dintre cele mai importante pentru crearea rezilienţei. Deoarece venim din medii și stiluri de viață diferite, este un proces continuu de învățare pentru noi, ascultându-ne reciproc, dezvoltând încredere, gestionând conflicte, împărtășind resurse, încurajând și susținând inițiative. Anumite practici ne ajută să lucrăm la aceste aspecte și să întărim spiritul comunității.
Construcţii ecologice şi eficienţa energetică
De ce este important?
Materialele naturale de construcție (paie, lut, stuf, var) au o amprentă ecologică mult mai mică, fiind opțiuni locale, accesibile, regenerabile și rentabile pentru comunitățile moldovenești.
Proiectarea solară pasivă a clădirilor și utilizarea materialelor naturale în construcția sau repararea casei sporesc eficiența energetică, confortul și sănătatea locatarilor. De exemplu, o tencuială de lut captează și reține căldura soarelui, reglează umiditatea din cameră și curăță aerul de toxine.
Aproximativ 74% din sursele de energie din Moldova sunt importate, contribuind la dependența noastră de resursele externe. Mai mult de jumătate din resursele energetice din țara noastră sunt consumate de sectorul rezidențial. Prin creșterea eficienței, reducem costurile energetice și impactul negativ asupra mediului, dezvoltând în același timp rezilienţa.
Cum abordăm?
Conservarea apei
De ce este important?
Cum abordăm?
La EcoVillage Moldova experimentăm conservarea apei prin utilizarea de toalete bio, dușuri și robinete eficiente, sisteme de drenaj durabile. Pentru a reduce poluarea apei folosim materiale de curățare biodegradabile și „filtre” naturale pentru apele reziduale: roci, nisip, enzime, stuf, sălcii. Pentru a conserva apa care se scurge, colectăm apa de ploaie și o folosim pentru irigare prin picurare, construcție și nevoi tehnice.
Grădinărit organic
Moldova este o țară agricolă care era bogată în soluri fertile de cernoziom. Dar, din cauza practicilor nesustenabile, realitatea de astăzi este că avem peste 35% din terenurile agricole erodate și peste 65% din sursele de apă poluate. Trecând la practici agricole mai ecologice, putem proteja și reabilita solurile noastre, păstrăm biodiversitatea și asigurăm siguranța alimentară pe termen lung
Cum abordăm?
De ce este important?
Suntem ceea ce mâncăm!
Când cumpărăm mâncare, cât de des ne întrebăm:
Alegând o alimentaţie echilibrată şi etică cu produse locale, sezoniere şi crescute natural, ne menținem mai sănătoși, reducând în același timp amprenta noastră de carbon. Creșterea animalelor, pe lângă faptul că este imorală, produce mai multe gaze cu efect de seră decât sectoarele de transport sau producție, contribuind considerabil la schimbările climatice. Introducerea mai multor feluri de mâncare pe bază de plante este unul dintre cei mai simpli pași pe care îi putem face către un stil de viață mai sănătos. La EcoVillage Moldova servim mese vegane și vegetariene, descoperind continuu rețete pentru bucate gustoase şi nutritive, cum ar fi supa-cremă de dovleac, salată de fasole roșie, lapte de alune, tarte de fructe și multe altele.
Persoanele pasionate de alimentaţia sănătoasă sunt binevenite să-și împărtășească experiențele şi rețetele la instruirile practice de la EcoVillage Moldova.