Explorăm și împărtășim diferite practici pentru a contribui la construirea unor comunități mai reziliente. Testăm noi abordări, facem greșeli și ne adaptăm pentru a vedea ce funcționează în contextul regiunii noastre. Ne străduim să oferim celorlalți o oportunitate de a învăța despre ei înșiși și despre mediu, dar și să le oferim instrumentele necesare pentru a-i ajuta să își transforme stilul de viață, devenind mai conștienți faţă de ecosistem.

Domeniile noastre de interes

Dezvoltarea și integrarea comunității

De ce este important?

Dezvoltarea unei comunități este una dintre cele mai provocatoare misiuni, dar una dintre cele mai importante pentru crearea rezilienţei. Deoarece venim din medii și stiluri de viață diferite, este un proces continuu de învățare pentru noi, ascultându-ne reciproc, dezvoltând încredere, gestionând conflicte, împărtășind resurse, încurajând și susținând inițiative. Anumite practici ne ajută să lucrăm la aceste aspecte și să întărim spiritul comunității.

Cum abordăm?

 • Mese comune, resurse (instrumente, semințe, transport)
 • Întâlniri periodice și luarea deciziilor în mod participativ
 • Ascultarea activă și abordarea conflictelor în mod constructiv
 • Acțiuni comune: odihnă, reflecție și împărtășire, curățare a pădurilor, ajutor reciproc cu lucrări de grădină etc.

Construcţii ecologice şi eficienţa energetică

De ce este important?

Materialele naturale de construcție (paie, lut, stuf, var) au o amprentă ecologică mult mai mică, fiind opțiuni locale, accesibile, regenerabile și rentabile pentru comunitățile moldovenești.

Proiectarea solară pasivă a clădirilor și utilizarea materialelor naturale în construcția sau repararea casei sporesc eficiența energetică, confortul și sănătatea locatarilor. De exemplu, o tencuială de lut captează și reține căldura soarelui, reglează umiditatea din cameră și curăță aerul de toxine.

Aproximativ 74% din sursele de energie din Moldova sunt importate, contribuind la dependența noastră de resursele externe. Mai mult de jumătate din resursele energetice din țara noastră sunt consumate de sectorul rezidențial. Prin creșterea eficienței, reducem costurile energetice și impactul negativ asupra mediului, dezvoltând în același timp rezilienţa.

Cum abordăm?

 • Utilizarea principiilor solare pasive - utilizarea energiei solare pentru iluminare naturală și captarea căldurii
 • Utilizarea materialelor naturale în construcții, tencuială, vopsire
 • Monitorizarea consumului lunar de energie și reducerea consumului ori de câte ori este posibil
 • Utilizarea biocombustibilului (pelete, brichete) și a panourilor solare
 • Ateliere practice de construcție ecologică (3-7 zile)
 • Consultanță privind construcția acoperișului verde
 • Utilizarea deshidratorului solar pentru uscarea fructelor și legumelor

Conservarea apei

De ce este important?

 • Cât de mult ne pasă că 44% dintre moldoveni nu au acces la apă potabilă sigură?
 • De ce mai investim în apă îmbuteliată, când este nevoie de 3 l de apă potabilă pentru a produce doar o sticlă de apă de plastic de 1 litru?
 • Cum justificăm utilizarea a aproximativ 20 de litri de apă potabilă pentru a spăla 250 g de urină?
 • Cum putem folosi apa de ploaie pentru irigații în loc de apa subterană prețioasă?

Cum abordăm?

La EcoVillage Moldova experimentăm conservarea apei prin utilizarea de toalete bio, dușuri și robinete eficiente, sisteme de drenaj durabile. Pentru a reduce poluarea apei folosim materiale de curățare biodegradabile și „filtre” naturale pentru apele reziduale: roci, nisip, enzime, stuf, sălcii. Pentru a conserva apa care se scurge, colectăm apa de ploaie și o folosim pentru irigare prin picurare, construcție și nevoi tehnice.

Grădinărit organic

De ce este important?

Moldova este o țară agricolă care era bogată în soluri fertile de cernoziom. Dar, din cauza practicilor nesustenabile, realitatea de astăzi este că avem peste 35% din terenurile agricole erodate și peste 65% din sursele de apă poluate. Trecând la practici agricole mai ecologice, putem proteja și reabilita solurile noastre, păstrăm biodiversitatea și asigurăm siguranța alimentară pe termen lung

Cum abordăm?

 • Protejarea și îmbunătățirea solului prin utilizarea compostului, mulcirea, terasarea pentru reținerea apei de ploaie, rotirea culturilor.
 • Utilizarea principiilor permaculturii în proiectarea grădinilor.
 • Promovarea biodiversității prin crearea de condiții pentru păsări, insecte benefice, viermi, șopârle, arici etc.
 • Folosind metode naturale de protecție, cum ar fi plantarea însoțitoare, compostul de ceai, atragerea prădătorilor pentru prevenirea bolilor și protejarea culturilor de dăunători.

Alimentaţie

De ce este important?

Suntem ceea ce mâncăm!
Când cumpărăm mâncare, cât de des ne întrebăm:

 • De unde a venit mâncarea mea? Pe cine susțin când cumpăr?
 • Cât de departe a călătorit?
 • Cât de mult a fost procesată?
 • Cât de mult ambalaj este prea mult?

Cum abordăm?

Alegând o alimentaţie echilibrată şi etică cu produse locale, sezoniere şi crescute natural, ne menținem mai sănătoși, reducând în același timp amprenta noastră de carbon. Creșterea animalelor, pe lângă faptul că este imorală, produce mai multe gaze cu efect de seră decât sectoarele de transport sau producție, contribuind considerabil la schimbările climatice. Introducerea mai multor feluri de mâncare pe bază de plante este unul dintre cei mai simpli pași pe care îi putem face către un stil de viață mai sănătos. La EcoVillage Moldova servim mese vegane și vegetariene, descoperind continuu rețete pentru bucate gustoase şi nutritive, cum ar fi supa-cremă de dovleac, salată de fasole roșie, lapte de alune, tarte de fructe și multe altele.

Persoanele pasionate de alimentaţia sănătoasă sunt binevenite să-și împărtășească experiențele şi rețetele la instruirile practice de la EcoVillage Moldova.

Follow us