Ce este EcoVillage Moldova?

EcoVillage Moldova este o comunitate de oameni care tind spre un stil de viață conştient și un spațiu care încurajează dezvoltarea personală, schimbul de experiențe și eco-practici. În timp ce unii dintre noi trăim aici de câțiva ani, explorând și adaptând abordări prietenoase mediului, mulți mai mulți sunt conectați la această comunitate prin valori și inițiative comune implementate în Rîșcova și alte părți ale Moldovei.


Cine suntem?

Suntem o comunitate diversă care include fondatori, rezidenți, angajaţi, voluntari, parteneri, absolvenți ai programelor, care contribuie la dezvoltarea și impactul EcoVillage Moldova.


Domeniile noastre de interes


Istorie

EcoVillage Moldova se bazează pe ideile de a construi comunități rezistente: stil de viață simplu şi echitabil, abordări colaborative, principii permaculturale, construcții ecologice, dezvoltare participativă și educație continuă.

În 2012, un grup de oameni a început să se întâlnească lunar pentru a vizualiza și planifica o comunitate ecologică. După o perioadă de cercetare și vizite în peste 20 de locații, am decis să ne stabilim în Rîșcova, Criuleni în 2014. De atunci comunitatea și inițiativele noastre au crescut organic.


Centrul de Instruiri EcoVisio

În 2016, în parteneriat cu EcoVisio, am început construirea Centrului de Instruiri EcoVisio (ETC) menit să devină un hub regional pentru educație practică în domeniile agriculturii organice, utilizării responsabile a resurselor energetice, construcției ecologice, dezvoltării comunității, activismului civic, dezvoltării rurale și antreprenoriat social.

Centrul de Instruiri EcoVisio își propune să conecteze oamenii activi, implicaţi şi dorinici de a aduce schimbări, în special în domeniile legate de conceptele durabile, cu scopul de a dezvolta comunitatea și țara.


Sanctuarul de Cai

În 2018, doi voluntari cu patru cai, salvați de la moartea în abator, s-au alăturat comunității EcoVillage Moldova.

Dorința inițială pur și simplu de a îngriji aceşti cai a devenit un adevărat proiect pe termen lung, având scopul de a crea un program special de echitaţie naturală, care explorează interacțiunea om-cal, respectuoasă și sigură pentru ambele părți.

Inițiativa Sanctuarul de Cai își propune să construiască o comunitate de oameni echipați cu metode etice pentru antrenamentul și îngrijirea cailor. Împărtășind cele mai bune practici despre activități legate de cai, cum ar fi vizite de turism ecologic, terapie de interacțiune cu calul și chiar mentorat, putem restabili viziunea asupra cailor, care sunt de fapt piloni de rezilienţă pentru regiunile rurale.


Alţii despre noi

EcoVillage în vizorul mass-media

Vizitatorii despre EcoVillage

Sper că mă voi reîntoarce în acest loc minunat, ce mi-a format o parte din Eul meu, care m-a îndrumat să schimb lumea, la fel și pe mine. 

/ Participant,ă instruire

Loc minunat de vizitat, odihnit, studiat, întâlnit oameni noi. 

/ Participant atelier

Mulțumim mult pentru ospitalitate, pentru că ne-ați împărtășit experiența în ecologie! Apreciem comunicarea noastră!  

/ NGO Doctors for Ecology, Dubăsari

Mulțumesc pentru noi prieteni, noi emoții, noi cunoștințe, pentru busuiocul de pe pervazul meu. 

/ Participant,ă din Tiraspol

Ne-a impresionat modul creșterii plantelor prin compatibilitate și acoperire cu ‘mulci’. Am simțit și eco-sufletism, atît de necesar în ziua de azi. 

/ Vizitator la deschiderea traseului forestier

Vă mulțumim că ne-ați găzduit și ne-ați arătat multe modalități prin care oamenii își pot îmbunătăți obiceiurile. 

/ Vizitator din Anglia

Follow us