Istorie

În 2018, patru cai sănătoși și energici erau trimişi spre abator, după ce proprietarul anterior nu și-a putut permite întreținerea lor. Aflând despre acestea, Valeriu și Cristina au simțit că nu au de ales decât să salveze caii. Acest lucru i-a adus pe ei, doi tineri visători cu 4 cai, pe drum, până când au fost găzduiți cu căldură de comunitatea EcoVillage din Rîşcova.

Viziune

Scopul Sanctuarului pentru cai este dublu. În primul rând, pe termen scurt, să creăm un mediu în care caii să poată trăi o viaţă fericită şi împlinită: un teren pentru grajd, arena pentru interacțiuni sigure și pentru practicarea echitaţiei naturale și să amenajăm o păşune.

În al doilea rând, obiectivul nostru pe termen lung este de a crea o bază în domeniul echitaţiei etice care să promoveze o îngrijire mai bună pentru cai, astfel încât alți cai din Moldova să nu mai fie trimiși şi ucişi la abator, lucru care aproape s-ar fi întâmplat cu caii noștri.

Sanctuarul

Acum avem un grajd, un mic padoc de iarnă și o arenă într-un spațiu pe care îl închiriem. În prezent lucrăm la strângerea fondurilor pentru finisarea și mobilarea camerelor de deasupra grajdului pentru găzduirea voluntarilor și a vizitatorilor noștri și la adăugarea ultimei părți majore a infrastructurii noastre - împrejmuirea a ceva aproape de 2 hectare de pășune pentru cai să poată să se mişte liber, așa cum ar face în mod natural.

Progresul proiectului, inclusiv construcţiile pentru infrastructura existentă se datorează sprijinului generos pe care l-am primit în cadrul campaniei noastre de strângere de fonduri pe platforma GlobalGiving și ajutorului direct din partea comunității noastre locale, a prietenilor și a familiei.

Încă de la început ne-am concentrat să antrenăm caii noștri și să le oferim o viaţă fericită și satisfăcătoare. Mai târziu, am început să integrăm interacțiunea cu caii în unele evenimente EcoVillage. În ianuarie 2021, am organizat primul curs de formare despre echitaţia naturală. Programul este despre stabilirea contactului de încredere cu un cal, cum să ne simțim unii pe alții și să începem dialogul non-verbal neobișnuit. Instruirea a durat 4 luni, la care au participat 12 persoane. Ne propunem să organizăm astfel de programe o dată pe an, cu dimensiunea de aprofundare în subiectul grijei şi respectului pentru cai.

Împărtășind cele mai bune practici despre activitățile legate de cai, cum ar fi vizitele de turism etic și plimbările cu trăsura, terapia de interacțiune cu calul și chiar mentoratul, putem restabili viziunea asupra cailor, care sunt de fapt piloni de rezilienţă pentru regiunile rurale.


Urmăreşte activitatea Sanctuarului de Cai pe 

Follow us